Poolish (lös fördeg)
1 dl kefirjäst
4 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl special
1. Blanda ingredienserna i en degbunke
2. Låt jäsa i rumstemperatur i 4 - 12 timmar
Deg
poolishen
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
3. Blanda med slev till ganska lös deg
4. Olja botten och sidorna på ett plastkärl och häll i degen
Detta för att degen blir mer porös när den hälls ut på bakbordet
5. Låt jäsa i en ½ - 1 timme
6. a) Sätt ugnen på 250 grader.
b) Sätt in en ren plåt
c) Sätt en bakform eller ugnsform av metall på botten av ugnen
7. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och lägg lite mjöl på degen
OBS! Knåda inte degen!!
8. Stansa ut baguetter med degskrapa (eller kniv) och rulla baguetterna försiktigt i mjölet
9. För över baguetterna på en stor skärbräda täckt med bakplåtspapper. (Har du ingen stor skärbräda kan du använda styv kartong)
10. a) Öppna ugnsluckan och för över baguetterna till den varma plåten.
b) Häll 1 dl kokande vatten i bakformen
c) Sänk värmen till 210 grader
Baguetterna är klara efter 20 - 25 minuter
Låt svalna på galler i en timme.
Tips!
Baguetterna blir extra frasiga om du öppnar ugnsluckan efter 10 minuter för att släppa ut överflödig vattenånga
Pizza på baguette-degen
Häll ut degen på ett bakplåtspapper.
Mjöla degen.
Med händerna pressar du ut degen så att den täcker bakplåtspappret.
Lägg på pizzafyllning och ost.
För in bakplåtspappret med pizzan på i ugnen till en uppvärmd plåt. (eller ta ut den varma plåten och för över pizzan)
250 grader 10-12 minuter.
Banh mi (vietnamesiska baguetter)
-
Under den franska kolonial epoken i Indokina så introducerades baguetter i
Saigon. Efterhand så förändrades receptet och i många varianter innehöll
bagu...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar