Hur sköter jag en kefirkultur?

1. Om du har fått en kefirkultur i en liten glasburk häller du över kefiren i en större.

2. Tillsätt 5 - 6 gånger mer mjölk än kefirkornen

3. Sätt ett kaffefilter (eller tunnt tyg) på burken och fäst med gummiband

4. Låt burken stå rumstemperatur (20 -22 grader). Det kan ta allt från 12 timmar till 24 innan kefiren är klar beroende på hur varmt rummet är. Har du kallare än 20 grader kan du sätta kefirburken ovanpå kylskåpet där det brukar vara ett par grader varmare.

Efter 4 - 5 timmar kan du skaka om burken då och då. Kefiren blir då fortare klar.

OBS Burken får ej stå i direkt solljus!

Vill du ha mer kefir "skördar" du inte utan häller i mer mjölk

5. "Skörda" kefiren när du ser små ansamlingar av klar vätska. (om du vill ha mildare kefir kan du "skörda" tidigare)
Skaka om burken. Häll sedan ut kefiren genom ett rent plastdurkslag med ett kärl under.Den flytande kefiren hamnar i kärlet medan de stora kefirkornen stannar kvar i durslaget.

OBS Häll inte ut allt - låt lite flytande kefir stanna kvar i burken.


6. Lägg tillbaka kefirkornen i burken (om det inte blev för mycket). Häll i mer mjölk och gör en ny omgång kefir.

OBS du behöver inte skölja kefirkornen mellan varje sats. Detta är en vanlig missuppfattning - du får en bättre kultur om kefiren får vara i fred.


7. Du kan äta kefiren meddetsamma men de blir bättre om den får stå några timmar i kylskåpet i en burk med lock


Några råd:
Det är bra att ha en reservkultur som back up om det skulle hända din kefir något. När du fått igång kefirtillverkningen gör en större sats och frys in. Läs Hur gör jag uppehåll i kefirtillverkningen?
Var mycket noggrann så att allt som kommer kontakt med kefiren är rent annars så kan din kefirkultur bli förorenad av icke önskvärda bakterier.
Du behöver inte diska burken mellan varje kefirsats. Undvik diskmedel.
Kefir är känsligt för kontakt med metall. Använd helst plast, trä eller glas.

>> Läs COMMON METHOD for MAKING MILK-KEFIR

>> Läs Kefir FAQ

Hur får jag tag i kefirkorn?
kontakta någon som finns på denna lista >> Personer som gärna delar med sig av sin kefir
(listade efter land)

14 kommentarer:

  1. Tusen tack för bra info! Jag fick kefir-svamp i morse och skall börja tillverka kefir redan ikväll.

    /Sara

    SvaraRadera
  2. Jag har precis fått min kefir-svamp, tack för en bra sida :-)
    Går det bra att ha kefiren i kylen för att det ska ta längre tid innan man behöver skörda? Jag hinner inte med att få i mig all kefir mellan gångerna.

    // Jeanette

    SvaraRadera
  3. Hej, skulle jättegärna ha lite kefir , om det finns nån som vill dela , kan maila : peluca_323@hotmail.com

    tack! :o)

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Jag har just fått lite kefirgryn. De hade stått fem dagar i kylskåpet med lite mjölk över sig när jag hämtade dem. Nu har jag prövat göra två omgångar och det blir inte alls bra. Jättesyrligt, inte tjockt alls utan konsistensen är som skuren mjölk. Är grynen förstörda? finns det nått sätt att rädda dem?

    SvaraRadera
  5. Önskar gryn - maila mig Tack på förhand grodizzz@hotmail.com

    SvaraRadera
  6. Tack för all information

    SvaraRadera
  7. glad över att jag har hittat denna site.
    Maria

    SvaraRadera
  8. Hej! Jag har precis fått min kefirsvamp och efter 24 timmar i 3%ig mjölk har den inte blivit tjock alls, den har stått i en glasburk med bomullstyg fast runt toppen ovanpå mitt kylskåp. Kan svampen vara död? Det bildas lite lite förtjockningar i botten - några tips?

    Mvh Alex
    lundstrom.alexander@gmail.com

    SvaraRadera
  9. Jag är också intresserad av kefirgryn. Maila gärna på anonymidag@tele2.se

    SvaraRadera
  10. Min kefir blir inte heller tjock. Den ser ut som mjölk, och sedan blir den ättiksur och skuren. Inget däremellan.

    Den står i 20-22 grader.

    Jag kan inte hitta vad felet är hur jag än googlar, och jag ger nog upp och kastar detta. Har kostat mig ett antal hundra i mjölk redan, utan att ge något alls.

    SvaraRadera
  11. Finns på tradera!! jag köpte från tradera och nu tar kefir dagligen...!!

    SvaraRadera
  12. Är det någon som vet vart jag kan köpa kefirgryn?

    SvaraRadera
  13. Verkar inte vara större aktivitet på detta ställe, men ifall ifall....när man fått sin kefirsvamp kan den vara lite "tjurig" i början, bara byta mjölk snällt varje dag och efter några dagar börjar den vänja sig med sin nya miljö. Finns du i Falutrakten och vill testa så har jag att dela med mig av. Har även torkad chaga till salu. wildcat54050@hotmail.com

    SvaraRadera
  14. Welcome to CHURCH HILL FINANCE, This is a vibrant loan firm
    in the heart of UNITED KINGDOM formed to help individuals who are in need of financial crises
    and help them achieve their goals in life.

    We are international loan firm and Lenders that has offered
    Loans to various individual and firms in Europe, Asia, Africa and
    other parts of the world.

    if you are really in need of a loan, just let me know ,
    we offer loans to individuals as well as organizations who have
    intentions of renovating houses and institutions,
    debt consolidation, re-financing and also establishment of business
    outfits.our obligation is
    helping the needy to gain financial stability in order to meet with
    the demands of living.

    We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000.Our loans
    are well insured and maximum security is our priority,at an interest
    of 3% rate.

    Available Loans we offer are,
    1. Personal Loans (Secure and Unsecured)
    2. Business Loans (Secure and Unsecured)
    3. Combination Loan
    4. Consolidation Loan And Many More:

    Interested clients should please fill our application form below-

    LOAN APPLICATION FORM { ONLINE FORM }
    PREFIX {MR.,MRS.,MS.,DR.,etc.}
    1)YOUR NAME...................
    2)YOUR COUNTRY................
    3)YOUR OCCUPATION.............
    4)YOUR MARITAL STATUS.........
    5)PHONE NUMBER................
    6)MONTHLY INCOME..............
    7)ADDRESS.....................
    8)PURPOSE OF LOAN.............
    9)LOAN REQUEST................
    10)TELEPHONE..................
    11)LOAN TERMS AND DURATION....Our company mailing contact box is
    via-[nationwide_finance@live.com]

    Try and see your self, for our wonderful services that does not exceed 2
    Working days for loan processing and just only (1)hours 5minutes
    of loan Transfer .

    Kindly contact us for urgent loan for instant approval.

    SvaraRadera