Smetana (kefir crème fraîche)

Det går att syra grädde med kefir. Du får en mjölkprodukt som mest liknar den ryska syrade grädden Smetana. I Sverige känner vi till syrad grädde i formen av crème fraîche och gräddfil.

Smetana går att koka som Crème fraîche.

Recept på smetana med fetthalt 23 %

4 dl mjölk (3 % fetthalt))
2 dl vispgrädde (Använd grädde utan tillsatser - kolla innehållsdeklarationen)
3 - 4 msk kefirkorn (eller 1 dl nysilad flytande kefir)
½ tsk salt

1. Blanda mjölk och grädde i en glasburk

2. Tillsätt kefirkornen (eller den nygjorda flytande kefiren)

3. Låt stå i 12 - 24 timmar i rumstemperatur
Ju längre smetanan står desto syrligare blir den

4. Sila som du gör vid kefirtillverkning (du behöver inte sila om du utgått från flytande kefir)

5. Filtrera genom ett kaffefilter i en ren kaffebryggare i ca 12 timmar. Ju längre tid du filtrerar desto tjockare blir smetanan

6. Lägg smetanan i en glasburk med lock och förvara i kylskåpet. Smetanan håller sig i flera veckor i kylskåpet om du rör om den med några dagars mellanrum.


Om du gör mycket smetana kan det vara bättre att använda silduk och placera den i durkslaget.


Annat enklare sätt
Om du är bekväm av dig och inte har något emot en "fetare" smetana (fetthalt 40 %) kan du utesluta mjölken.

1. Tillsätt 3 msk nysilad flytande kefir i 3 dl vispgrädde.
2. Låt stå i 24 timmar.
3. Lägg smetanan i en glasburk med lock och förvara i kylskåpet.

1 kommentar:

  1. Hej! Jag behöver ett råd. Jag har satt kefir i många år, men på sista tiden känner jag inte riktigt igen min kefir. Den blir både tunn och väldigt sur. Jag har experimenterat med förhållandet mjölk och gryn, men det
    blir inge skillnad. Är det någon som vet vad som är
    felet?



    SvaraRadera